Medicijnen tegen depressie – Apotheek Zundert – Zundert

Apotheek Zundert

Apotheek Zundert

De Welborg 5 4881 CZ Zundert Tel:(076) 5976160

Over ons

Welkom bij Apotheek Zundert.

Op onze website kunt u terecht voor informatie over geneesmiddelen en aandoeningen.

U vindt hier tevens onze contactgegevens en openingstijden, evenals de contactgegevens en openingstijden van de dienstapotheek.

Daarnaast kunt u op de website terecht voor informatie over de diverse services van en algemene informatie over Apotheek Zundert.

Maandag: 8.00 uur tot 17.30 uur
Dinsdag: 8.00 uur tot 17.30 uur
Woensdag: 8.00 uur tot 17.30 uur
Donderdag: 8.00 uur tot 17.30 uur
Vrijdag: 8.00 uur tot 17.30 uur

 

 

Medicijnen tegen depressie

Voorlichting over medicijnen tegen depressie: stop niet zomaar

Bent u net begonnen met een medicijn tegen depressie? Dan zijn er een aantal dingen die u moet weten. Trouwe inname van een medicijn tegen depressie is belangrijk. Deze pagina geeft u inzicht in het opstarten van dit soort medicatie. Daarnaast leest u wat u daarbij kunt verwachten. Stop niet zomaar…

  1. Cijfers
  2. Wat is er aan de hand bij een depressie?
  3. Wat zijn de klachten van een depressie?
  4. Hoe wordt een depressie behandeld?
  5. Hoe werken antidepressiva?
  6. Wat zijn de bijwerkingen van antidepressiva?
  7. Ervaring van anderen
  8. Veelgestelde vragen
  9. Uw mening

 

In 2019 waren er een half miljoen mensen in Nederland bekend bij de huisarts met een depressie. Depressie komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen.

Depressie is een ingewikkelde ziekte. De oorzaak is nog niet precies bekend. Het is wel bekend dat het probleem in de hersenen ligt. Dus wat zou er aan de hand kunnen zijn met uw hersenen tijdens een depressie?

  1. Er is niet genoeg van de stofjes serotonine en noradrenaline. Deze stofjes worden ook wel ‘gelukstofjes’ genoemd. Een tekort hieraan maakt u dus somber.
  2. Er is niet genoeg van het stofje dopamine. Ook dopamine wordt een ‘gelukstofje’ genoemd. Het zorgt ervoor dat u zin heeft in activiteiten.

Stress, ongezond eten, te weinig bewegen, te weinig slapen, roken en te veel alcohol drinken kunnen de gelukstofjes beïnvloeden. Hierdoor kan bijvoorbeeld een depressie ontstaan.

Bij een depressie kunt u last hebben van de volgende klachten:

  • Aanhoudend somber zijn
  • Weinig zelfvertrouwen
  • Verlies van interesse in bijna alle dagelijkse activiteiten
  • Gewichtsschommelingen
  • Moeite met slapen
  • Concentratieverlies
  • Zelfmoordgedachten 

Een depressie kan worden behandeld met of zonder medicijnen. De medicijnen voor een depressie worden ook wel ‘antidepressiva’ genoemd.

Antidepressiva zorgen ervoor dat er meer van de gelukstofjes in uw hersenen aanwezig zijn. U bent hierdoor minder somber. U heeft weer zin in activiteiten. Antidepressiva werken niet direct. Het kan 3 tot 4 weken duren voordat u merkt dat het werkt.

Elk medicijn geeft kans op bijwerkingen. Bij antidepressiva kunnen de bijwerkingen vooral de eerste 3 tot 4 weken optreden. Ze zijn vaak tijdelijk en zullen weer verdwijnen. De bijwerkingen kunnen zijn:

  • Onrust
  • Maag- darmklachten
  • Hoofdpijn
  • Droge mond
  • Misselijkheid
  • Gewichtstoename
  • Minder gevoel of emotie
  • Seksuele stoornis
  • Bij ouderen: verwardheid
  • Bij jongeren: verhoogd risico op zelfmoordgedrag

Krijgt u last van vervelende bijwerkingen? Het is belangrijk dat u niet zelf stopt met de inname van uw antidepressivum. Neem altijd eerst contact op met uw (huis)arts of apotheek.

Geef het aan uw (huis)arts door als u last krijgt van onrust. U kunt tijdelijk een medicijn krijgen waar u rustiger van wordt.

Bent u benieuwd naar de ervaring van anderen? Neem dan eens een kijkje op https://www.mijnmedicijn.nl/. U leest hier alvast over een aantal ervaringen.

’In het begin, de 1e 2 weken namen de klachten alleen maar toe. Hierna ging het beter en nam het de ‘scherpe randjes’ van mijn depressie en neerslachtige gevoelens weg. Na een week of 2 á 3 begint het te werken. Mijn tip: even door de zure appel heen de eerste weken en dan heb je er echt profijt van. Dit is ook volkomen normaal.’’

 ‘’Het is natuurlijk voor iedereen weer helemaal anders, maar voor mij werkt antidepressiva erg goed. De eerste week wel last gehad van wat bijwerkingen, maar die zijn inmiddels al helemaal weg. Ik kan mijn leven weer oppakken en er is rust in mijn hoofd. Stabiliteit. Natuurlijk nog steeds mindere dagen, maar die kan ik vele malen beter rationaliseren.’’

Heeft u nog steeds vragen? Bekijk hieronder antwoorden op veelgestelde vragen.

  • Wat kunt u doen tegen bijwerkingen?

Drink lactulose of psylliumvezels bij verstopping. Drink veel water of gebruik kauwgom bij een droge mond. Neem de medicatie bij misselijkheid niet op een lege maag. Tot slot kan de huisarts bij onrust tijdelijk een medicijn voorschrijven.

  • Mag u alcohol of drugs gebruiken als u een antidepressivum gebruikt?

Alcohol en drugs kunnen de werking van antidepressiva versterken. U kunt hierdoor meer last krijgen van de bijwerkingen. Soms maken alcohol en drugs u nog somberder. Het wordt daarom afgeraden om alcohol of drugs te gebruiken.

  • Werkt een antidepressivum verslavend?

Het effect van een antidepressivum blijft hetzelfde. Ook als u het voor lange tijd gebruikt. U heeft dus niet steeds meer nodig om hetzelfde effect te bereiken. Er kunnen wel ontwenningsverschijnselen optreden als u stopt. Stop daarom nooit zelf, maar doe dit in overleg met uw (huis)arts of apotheek.

  • Hoe lang moet u een antidepressivum gebruiken?

Dat is voor iedereen anders. Over het algemeen is het advies om het minimaal 6 maanden te gebruiken voordat u gaat afbouwen. U bouwt alleen af als u klachtenvrij bent. Bent u niet klachtenvrij na 6 maanden? Dan mag u het langer gebruiken. Afbouwen en stoppen doet u altijd in overleg met uw (huis)arts.

  • Mag u zomaar stoppen met een antidepressivum?

Het is niet verstandig om zelf te stoppen. U kunt last krijgen van ontwenningsverschijnselen. Ontwenningsverschijnselen zijn vervelende klachten die kunnen optreden als u stopt met een medicijn. Uw lichaam is gewend geraakt aan het medicijn. Het moet ook weer even wennen zonder het medicijn. De ontwenningsverschijnselen die kunnen optreden zijn:

  • Griepachtige klachten, zoals zweten, trillen, hoofdpijn of koorts.
  • Evenwichtsstoornissen, zoals duizeligheid.
  • Moeite met slapen of nachtmerries krijgen.
  • Psychische klachten, zoals irritaties, angsten of huilbuien.
  • Elektrisch schokgevoel. Het gevoel dat uw hersenen korte schokjes krijg

Al deze klachten zijn tijdelijk en zullen weer verdwijnen. Neem contact op met uw (huis)arts of apotheek als u wil stoppen met uw antidepressivum. Zij kunnen samen met u een afbouwschema maken.

Tot slot horen wij graag uw mening over deze voorlichting. Zou u ons een handje willen helpen door een korte vragenlijst in te vullen? Het kost u ongeveer 3 minuten. U kunt de vragenlijst invullen door op de volgende link te klikken: https://nl.surveymonkey.com/r/XGD85PR